Tervehdys kaikille täältä Belgiasta. Viime viikonloppuna oltiin Libramontissa tekemässä maatalousnäyttelyä, joka on Wallonian (Belgian ranskankielinen alue) suurin ulkoilma näyttely. Libramont on nimetty sen kaupungin mukaan jossa se pidetään ja kävijöitä on yleensä hyvin paljon noin 25 000 per päivä. Sää tosin vaikuttaa monesti maanviljelijöiden aktiivisuuteen ja niin täällä on kamppailtu vehnän puinnin kanssa. Vehnä mahdollisesti puidaan tällä viikolla, joten hyvin riitti maatalouskansaa näyttelyynkin.

Täältä harjoittelutilaltani me lähdimme jo torstaina eli 23.7 Libramontiin rakentamaan Belgium Dairy Board: lle standiä. Olin pomoni mukana auttamassa standin tekemisessä ja jakamassa mielipiteitä :). Olimme jo aikaisemmin valmistaneet eläimiä Libramontissa olevaan Holstein näyttelyyn ja niinpä Roccafarmin eläinjoukkio saapui näyttelyalueelle torstaina illalla. Eläimet majoitettiin suureen telttaan, eli kaikki näyttelyssä olevat lehmät, hiehot ja vasikat olivat samassa paikassa. Meitä oli neljä henkilöä hoitamassa ja pitämässä puhtaana seitsemää eläintä. Hommaahan siinä kyllä riittää, kun vahditaan eläinten takapuolia ja ollaan valppaana koko ajan sieppaamaan mahdolliset tuotokset mitä voimme saada ruoansulatuskanavan loppupäästä. No hyvin meni. Ei tarvinnut pestä kuin yksi vasikka pariin otteeseen uudestaan ja kaikki muut pysyivät puhtaina ihan paperinkin avulla.

Perjantai oli meille suuri näyttelypäivä, joka sekin koki hienoisen järkytyksen. Joukko maanviljelijöitä oli ilmoittanut jo aikaisemmin aikovansa pitää mielenilmauksen maidon tuottajahintojen laskusta. Heidän tarkoituksenaan oli vaikuttaa europarlamenttiin ja sen maatalousministereihin. Niinpä näyttelyn järjestäjät olivat muuttaneet aikataulun jo aikaisemmin, joten Holstein näyttelyn olisi pitänyt alkaa alkuperäisen suunnitelman mukaan klo 11:00. Nyt kuitenkin aikaa oli muutettu yhdeksi, jotta maanviljelijöillä olisi aikaa kertoa asiastaan ja saada yleisön huomion. He aloittivat kuitenkin koko touhunsa vasta yhdeltä ja terrorisoivat sitä ulkona olevaa kehää, jossa maitorotuisten lehmien näyttely olisi pitänyt pitää. Lopputuloksena päädyttiin kompromissiin, jossa Holstein näyttely pidettiin sisällä siinä teltassa, missä olimme olleet koko ajan ilman suurta yleisöä. Maitorotuisten eläinten näyttely oli ainoa, jonka he halusivat peruuttaa. Liharotujen kehät pyörivät koko ajan kohtuu normaalisti. Maanviljelijä aktivistit olivat terrorisoineet jotain muutakin alueella ja lopulta poliisin tullessa paikalle kolme heistä pidätettiin viettämään yötä putkaan. No sen pituinen se. Ainakin he saivat täyden median huomion, sillä asiasta raportoitiin moneen kertaan radiossa, televisiossa ja sanomalehdissä. Kuinka suuri vaikutus tällä teolla oli sitten parlamenttiin? Ei varmaan paljon minkäänlainen, mutta kuka tietää. On kuitenkin kurjaa, että tällaista tehtiin omille kollegoille. Mielenilmauksessa mukana olleet tilalliset väittivät, ettei kriisi maidon hinnasta ole vielä tarpeeksi syvä näytteille asettajille, koska heillä oli vielä varaa tulla esittämään eläimiä. Kaikille maksetaan kuitenkin sama hinta maidosta ja kaikki viljelijät Belgiassa painivat sen asian kanssa.

Pääsimme siis aloittamaan näyttelyn kahdelta iltapäivällä ja aloitus tehtiin lehmillä utareiden takia varmastikin. Lehmällä on oltava täysi utare kun se tuodaan kehään ja utareen täyttäminen tasaisesti onkin temppu, jota pitää miettiä tarkkaan. Niinpä lehmät aloittivat ja nuorkarjaan päätettiin. Roccafarmin paras sijoitus oli hieholuokan voitto, josta olimme kaikki hyvin iloisia. Mukanamme oli kaksi lehmää, joista mustan värinen Holstein sijoittui toiseksi luokassaan.

1248791013_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Miksi sitten lähteä lehmien ja hiehojen kanssa näyttelyyn, kun se vaatii paljon työtä? On pesemistä, trimmaamista ja itse näyttelypaikalla oleminen on jatkuvaa valppaana olemista. Suurin syy on varmasti se markkinointi, jonka näyttelyssä olemisella voi saada. Monet jalostajat myyvät hiehoja, sonneja ja mahdollisesti heillä on lehmiä joista huuhdellaan alkioita. Niinpä on tärkeää saada itsensä kollegoiden tietoisuuteen. Tällaisen näyttelyn plussapuolena on vielä se, että usein paikalla ovat todella kiinnostuneet tilalliset, jotka hyvinkin saattavat ottaa yhteyttä vielä myöhemminkin. Täytyy toivoa, että näin käy myös Roccafamille :).

Loppuaika Libramontissa sujuikin sitten ihan rauhallisesti. Olin sunnuntaina 26.7 turistina paikalla katsomassa hevosia ja muutenkin paremmalla ajalla tutustumassa näyttelyyn. Oli koneita joka lähtöön, monenlaista bioenergiavaihtoehtoa, eläimiä ja kaikkea mahdollista mitä voi ajatella liittyvän maatalouteen. Näyttelyalue oli aika suuri ja jossakin tapahtui aina jotakin. Näin siis kului sunnuntaipäivä aurinkoisessa Libramontissa. Toivottavasti aurinkoa on riittänyt suomalaisillekin!

Jonna

1248791140_img-d41d8cd98f00b204e9800998e