Morjens!

Meille kaikille on tuttua erilaiset koulun reissut ja vierailut. Viimeksi olimme eilen keskiviikkona (11.2) vierailemassa sika- ja siipikarjateknologian kurssilta virikehäkkikanalassa. Saattaa kuulostaa hienoisen tylsältä, varsinkin kun on totuttu olemaan enemmän nelijalkaisten märehtijöiden kanssa, mutta mielenkiintoinen ja havainnoillistava reissuhan tuo oli.

Kanala oli kooltaan pieni nykyisessä mittakaavassa, mutta työtä rittää siinäkin. Häkit olivat virikehäkeiksi kohtuu pieniä, eikä eläintiheys per häkki ollut kuin noin 14 kanaa. Eläimet olivat puhtaita, samoin häkit. Virikehäkkien ideanahan on antaa eläimille mahdollisuus luonnonmukaiseen käyttäytymiseen. Näissä häkeissä kanat pääsivät orrelle, niillä oli hiekkakylpymahdollisuus ja pesään muninta.

Isäntä kertoi meille kärsivällisesti tuotannosta ja heidän tilansa toiminnasta. Ainakin tässä kanalassa tunnuttiin olevan positiivisella mielellä, vaikka tulevaisuus siipikarjapuolella ei näytäkään kovin auvoiselta. Tuottajahinnat ovat mitä ovat ja tukien leikkaukset tulevat koskettamaan myös tämän alueen sika- ja siipikarjatilallisia.

Kurssilaisemme lähtivät tilalta tyytyväisinä saamaansa informaatioon ja kiitimme isäntää hänen avoimuudestaan päästää meidät katsomaan tuotantotiloja ja kertomaan käytännön työstä kanalassa. Moni meistä työskentelee kuitenkin pääsääntöisesti nelijalkaisten ja linnut ovat huomattaavasti vieraampia. Kannatti siis osallistua.

Aurinkoista kevättä ja jaksamista. Kohtahan meillä tosiaan on tuo hiihtoloma ja sitä ennen luonnollisesti paljon kaikennäköstä tekemistä, mutta rentoutua voi monella tavalla ja otetaan niistä hetkistä kiinni.


Talvisin terveisin

Jonna